Menselijke dierentuinen
De uitvinding van de wilde
Van 17 september tot 26 februari 2017

Cité Miroir

Introductie

© Groupe de recherche Achac

Voor het eerst in België in La Cité Miroir te Luik vindt de tentoonstelling Menselijke dierentuinen - De uitvinding van de wilde, plaats gecreëerd op initiatief van de Lilian Thuram Foundation - Education against racism en Achac (Association pour la Connaissance de l’Histoire de l’Afrique Contemporaine). Deze tentoonstelling was in 2011-2012 te bezichtigen in het Musée du Quai Branly te Parijs en ontving bij die gelegenheid de Globe de Cristal "Art et Culture" 2012. Voor de opstelling ervan in La Cité Miroir werd ze speciaal aangepast en verrijkt met een volledig nieuw deel over de Belgische geschiedenis in verband met dit thema.

Gedurende bijna vijf eeuwen fascineerde de industrie van de menselijke tentoonstelling meer dan 1 miljard 400 miljoen bezoekers en stelde ze wereldwijd tussen 30 en 35.000 figuranten tentoon. Deze menselijke tentoonstellingen wilden hoofdzakelijk een onderscheid maken en een hiërarchie tot stand brengen tussen zogenaamde "beschaafden" en vermeende "wilden". Vaak was het ook het eerste visuele contact, de eerste ontmoeting tussen de Ander en Ons.

Via Menselijke Dierentuinen leren de toeschouwers hoe racistische vooroordelen zijn ontstaan. Racisme is in de eerste plaats een intellectuele constructie. De tentoonstelling wil dat iedereen beseft dat de Geschiedenis ons van generatie op generatie heeft geconditioneerd om onszelf in de eerste plaats als Zwarten, Blanken, Noord-Afrikanen of Aziaten te zien.

Met dit thema willen het Centre d'Action Laïque de la Province de Liège vzw en de vzw MNEMA die historische werkelijkheid onder de aandacht brengen zodat we gaan nadenken over ons eigen intellectuele erfgoed. Om komaf te kunnen maken met onze vooroordelen is het belangrijk dat we begrijpen hoe ze ontstaan zijn. Onze samenleving moet leren dat de huidskleur, het geslacht, de godsdienst of de seksuele geaardheid van een persoon niets zegt over zijn intelligentie, de taal die hij spreekt, zijn fysieke mogelijkheden, zijn nationaliteit, waarvan hij houdt of wat hij verafschuwt. Ieder van ons kan in om het even wat geloven, zowel het slechtste als het beste.

Infos pratiques Cité Miroir © Thierry Lechanteur

INFORMATIE

Toegang tot de tentoonstelling:
Volledig tarief 5€
Verlaagd tarief 3€
(groepen van min. 10 pers., - 26 jaar, werk zoekender, citoyen de MNEMA (MNEMA-burger), lid van de Territoires de la Mémoire, Lerarenkaart, artikle 27)

Bezoeken Centre d’Action Laïque de la Province de Liège: 25€
Uitzonderlijk tarief dankzij de steun van de overheid en partners

Bezoeken Art&Fact:
Weekdagen: Bezoeken met gids (Frans en Nederlands): 65€
Bezoeken met gids in het Engels: 75€

Weekends: Bezoeken met gids (Frans, Engels, Nederlands): 75€

RESERVERINGEN:

Per e-mail: reservation@citemiroir.be
Telefonisch: 04 230 70 50

Toegankelijk voor mindervaliden

Rondleidingen door de tentoonstelling

Exposition de Charleroi 1911. Entrée principale. © Groupe de recherche Achac Exposition de Charleroi 1911. Entrée principale. © Groupe de recherche Achac
VOOR IEDEREEN VANAF 12 JAAR • Duur: 1,30 u

Rondleidingen aangeboden door het Centre d’Action Laïque de la Province de Liège vzw vanuit een kritische en burgerlijke benadering van het fenomeen van de menselijke dierentuinen en in het licht van mensenrechteneducatie.

Als alle mensen vrij en met gelijke rechten worden geboren, dan ligt het voor de hand dat we diversiteit moeten begrijpen en aanvaarden. Net als andere koloniserende volkeren hebben de Europeanen lang geweigerd om hun menselijkheid en de menselijkheid van zij die door hun fysieke verschijning en cultuur anders waren op één lijn te stellen.

Ontdek hoe de geschiedenis ons van generatie tot generatie heeft geconditioneerd om ons in de eerste plaats als Zwarten, Blanken, Noord-Afrikanen of Aziaten te zien... terwijl iemands huidskleur, godsdienst of seksualiteit niets zegt over zijn intelligentie of fysieke mogelijkheden. Begrijp hoe onze vooroordelen zijn ontstaan en hoe we er komaf kunnen mee maken.

  • Bezoek in het Frans en in het Engels
  • Duur: 1,30 u
  • Prijs: 25€ • Uitzonderlijk tarief dankzij de steun van de overheid en partners
  • Voor iedereen vanaf 12 jaar

Een brochure (Franse, Duitse en Nederlandse versie) zal verkrijgbaar zijn voor 2€
(Dit bedrag dekt de kosten van de vertaling)

Rondleiding aangeboden door de vzw Art&fact, een vereniging van kunsthistorici van de Universiteit van Luik, vanuit een historische, antropologische en artistieke benadering van het fenomeen van de menselijke dierentuinen.

De "Ander" laat ons al van oudsher niet onberoerd. Hij blijft ons fascineren en angst inboezemen, ongeacht of hij nu anders is door zijn geografische oorsprong, cultuur of uiterlijk. De eerste contacten met nieuwe volkeren vanaf de XVIe eeuw wekten grote nieuwsgierigheid op, iets wat al snel plaats maakte voor echte raciale theorieën om "wetenschappelijk" de superioriteit van het blanke ras vast te stellen. De grote koloniale machten van de XIXe eeuw, in het bijzonder België, dragen bij aan het versterken van de ongelijke behandeling. De bedoeling van de tentoonstelling en het bezoek wordt uitgebreid naar "freaks", mensen die aan een lichamelijke afwijking lijden, en die lange tijd het mooie weer maakten in circussen in Europa en de Verenigde Staten.

  • Bezoek in het Frans, Nederlands en Engels
  • Duur: 1 u
  • Prijs: 65€ / 75€ (zie informatie hieronder)
  • Voor iedereen vanaf 12 jaar

Een brochure (Franse, Duitse en Nederlandse versie) zal verkrijgbaar zijn voor 2€
(Dit bedrag dekt de kosten van de vertaling)